Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013

POP ART

Νομίζω πως ήρθε η στιγμή να μιλήσουμε για το ξακουστό κίνημα της Pop Art το οποίο αναπτύχθηκε αρχικά στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '50.Από τις σημαντικότερες επιδράσεις της Pop Art ήταν ότι περιόρισε τη διάκριση μεταξύ της λαϊκής και της υψηλής τέχνης. Η πρόθεση των καλλιτεχνών ήταν να εκμεταλλευτούν την άγνοια πολλών οικονομικά ευκατάστατων μεταναστών σχετικά με την τέχνη προβάλλοντας κατά κύριο λόγο σύμβολα καταναλωτισμού,δηλαδή αντικείμενα που αυτά τα άτομα είχαν ως στόχο ζωής.

Ιστορία
Η ονομασία της Pop Art αποδίδεται στον Βρετανό κριτικό τέχνης Lawrence Alloway,η οποία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1958 και καθιερώθηκε περίπου το ΄60,δεκαετία που η Pop Art γνώρισε μεγάλη απήχηση.Ο Ντανταϊσμός θεωρείται μεγάλη επιρροή για την Pop Art γι' αυτό και οι καλλιτέχννες  της αποκαλούνται και Νέο-Νταντά. Τα δύο κινήματα συνδέονται λόγω της κοινής τους διάθεσης να προκαλέσουν και ν' ανυψώσουν το καθημερινό και συνηθισμένο στη θέση του αντικειμένου της τέχνης. Παρ' όλο που η Pop Art γεννήθηκε στη Βρετανία,την πραγματική έξαρση γνώρισε στην Αμερική,γεγονός που αύξησε την οικονομική ευρωστία της,με πρωτοπόρους καλλιτέχνες τους Jasper Johns και Robert Rauschenberg αλλά μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε στην Pop Art από τους Άντι Γουόρχολ και Ρόι Λίχτενσταϊν

Αισθητική
Κύρια χαρακτηριστικά της Pop Art είναι η σάτιρα,η ανάλαφρη διάθεση,η δημιουργική υπερβολή,ο αυθορμητισμός,οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις και η απόρριψη του παραδοσιακού.Την ίδια περίοδο γνώρισε μεγάλη άνθηση και η Pop μουσική η οποία θεωρείται συγγενική της Pop Art και υπηρετούσε την αποκαλούμενη μαζική κουλτούρα. Η Pop Art απέδειξε αδιαφορία στα δύσκολα σε αντίθεση με προηγούμενα κινήματα της μοντέρνας τέχνης. Οι πίνακές της απεικόνιζαν τενεκεδένια κουτιά γνωστού αναψυκτικού του Έλβις Πρίσλεϊ και της Μέριλιν Μονρόε ή θέματα από τα αμερικάνικα κόμιξ και τη διαφήμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου